Viikko 6 harjoitus 6 – Ohjelmointikielet ja niiden ympäristöt

Tämän viikon harjoituksessa tutustutaan ohjelmointikieliin ja niiden ympäristöihin. Harjoituksessa käyttämäni kone on MSI:n valmistama GX 640-mallin kannettava tietokone. Koneeseen on asennettu käyttöjärjestelmäksi Linux Xubuntu 16.04.3 LTS.

Voit saada oman Xubuntu 16.04.3 LTS versiosi seuraavasta linkistä.

Aloitin harjoituksien tekemisen maanantaina 5.3.2018 klo 10.35. Annan tämän julkaisun aikana kellonaikoja tehtävien välissä, jotta saatte kuvan, kuinka kauan tämän harjoituksen suorittamiseen menee aikaa.

Tämän harjoituksen toimeksianto löytyy kurssini opettajan Tero Karvisen nettisivuilta.

Kirjoita ja suorita “Hei maailma” kolmella kielellä. Asenna tarvittavat ympäristöt. (H6 kohta a)

klo 10.40

Päätin tämän harjoituksen alussa suorittavani tämän tehtävän seuraavilla kielillä: C, Python ja Javascript. Jotta tämä onnistuu, meidän on varmistettava, että tarvittavat ohjelmat(ympäristöt) koodien suorittamiseen on asennettu.

Aloitetaan harjoitus avaamalla Terminal Emulator:

käynnistävalikko.png

Työpöydän vasemmasta yläreunasta klikkaamme Xubuntu-logoa ja avautuvasta valikosta valitsemme Terminal Emulatorin. Tämän jälkeen syötämme terminaaliin seuraavan komennon:

sudo apt-get update

Pythonia varten meidän ei tarvitse asentaa erikseen ohjelmaa, koska käytössäni olevasta Linux-versiossa löytyy valmiina Pythonista versiot 2 ja 3. Mutta jos sinun jostain syystä tarvitsee asentaa Python voit käyttää näitä ohjeita.

C-kieltä varten en osannutkaan oikeaa nimeä tarvittavalle kääntäjälle. Hetken internettiä selattuani löysin seuraavan linkin. Linkin takaa ilmenee, että tarvittavan kääntäjän nimi on gcc.

Javascriptin kanssa minulla oli samanlainen ongelma kuin c:n kanssa. Mutta tutkittuani internettiä hetken löysin ohjelman nimeltä node mikä voisi auttaa kääntämään koodia. Linkki asennusohjeisiin löytyy täältä.

Nyt voimme suorittaa asennuksen tarvittaville kääntäjille ja käytämme siihen seuraavaa komentoa.

sudo apt-get -y install gcc nodejs

Tämän jälkeen voimmekin siirtyä ohjelmien kirjoittamiseen. Aloitamme ensin Pythonilla sitten C:llä ja sen jälkeen Javascriptillä.

Python koodin kirjoittaminen aloitetaan luomalla ensin kansio, jonka jälkeen siirrymme kansioon ja luomme tiedoston, jossa koodi on.

mkdir HelloWorld

cd HelloWorld

nano hwpython.py

python.png

Kun nimeät tiedostoa, niin tiedoston päätteessä kannattaa olla tarkka. Kääntäjä ei välttämättä toimi, jos ei käytä päätettä .py. Nimeän tiedoston joka tapauksessa hwpython.py, koska en ole varma asiasta. Tämän jälkeen voimmekin yrittää suorittaa kirjoittamaamme koodia. Käytämme tähän seuraavaa komentoa.

python3 hwpython.py

python terminaali

Kuvasta voit huomata, että komento toimi ja kirjoittamasi koodi toimii myös. Tämän jälkeen voitkin siirtyä C koodin pariin.

C koodia varten meidän ei tarvitse enää luoda erikseen kansiota, koska voimme käyttää samaa kansiota kuin Pythonin kanssa. Muista kuitenkin siirtyä tuonne kansioon, kun luot tiedostoa missä koodi on, jos et siellä jo ole. Käytämme siis seuraavia komentoja.

cd HelloWorld

nano chw.c

c

Oma osaamiseni C:n parissa on lähes olematon, joten käytin seuraavaa ohjetta(linkki) koodin kirjoittamiseen. Tässä kohtaa myös tiedoston päätteellä on merkitystä. Tämän vuoksi nimesin tiedoston .c-päätteellä. Tämän jälkeen voimme yrittää kääntää ja suorittaa kirjoittamaamme koodia. Käytämme tähän seuraavia komentoja.

gcc -o chw chw.c

./chw

c terminaali.png

Kuvasta voit huomata, että komennot toimivat ja kirjoittamasi koodi toimii myös, vaikka se tulostuukin näytölle hieman oudosti. Tämän jälkeen voitkin siirtyä Javascript koodin pariin.

Javascriptin kanssa käytämme jälleen samaa kansiota kuin aiemmin. Siirrymme tuonne kansioon, jos emme jo siellä ole, ja luomme kooditiedoston seuraavilla komennoilla.

cd HelloWorld

nano jshw.js

js

Muistamme taas tässä kohtaa nimetessämme tiedostoa käyttää oikeaa päätettä. Kun olemme luoneet tiedoston ja tallentaneet sen, voimme yrittää suorittaa tiedoston. Tämä onnistuu seuraavalla komennolla.

nodejs jshw.js

js terminaali

Kuten kuvasta voit huomata, että komento toimi ja kirjoittamasi koodi toimii myös.

Lopetin harjoituksen tekemisen 5.3.2018 klo 11.05 eli harjoituksen tekemiseen meni noin 30 minuuttia.

Lähteet:

Tero Karvisen nettisivut: http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-%E2%80%93-linux-palvelimet-ict4tn021-7-ti-ja-6-to-alkukevat-2018-5-op#h6

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s