Viikko 1 harjoitus 1 – Linux livetikku

Linux – livetikku (H1 kohta a)

Tämän viikon harjoitus alkaa Linux livetikun luomisella Tero Karvisen ohjeiden mukaisesti. Livetikku on usb-muistitikku, jolta voidaan käyttää linuxia suoraan ”live-tilassa” asentamatta linux-käyttöjärjestelmää koneelle tai vaihtoehtoisesti usb-muistitikulta voidaan suoraan asentaa koneeseen linux-käyttöjärjestelmä.

Tässä harjoituksessa on käytössä pöytäkone, jossa asennettuna Windows 10-käyttöjärjestelmä ja kannettava tietokone, jossa on myös asennettuna Windows 10- käyttöjärjestelmä. Kannettava tietokone toimii testikohteena, jossa Windows 10-käyttöjärjestlmän rinnalle asennetaan Linux-käyttöjärjestelmä.

Valmistelevat toimenpiteet

Jotta voimme luoda Linux livetikun tarvitsemme usb-muistikun. Tällaisen saamme lähes mistä vain kodinelektroniikkaa myyvästä liikkeestä. Valitsin käyttööni Verbatimin valmistaman 8 Gt muistitikun. On hyvä muistaa alustaa muistitikku FAT32-muotoon, joskin kaupasta hankitut muistitikut ovat valmiiksi alustettu tähän muotoon. Jos et ole varma asiasta voit laittaa muistitikun kiinni koneeseesi ja avata koneesi resurssienhallinnan ja sieltä valita muistitikkusi hiiren oikealla nastalla. Avautuvasta valikosta valitse kohta – Alusta…

Tämän jälkeen pitäisi aueta seuraavanlainen näkymä:

Alustus

Alustus kestää hetken, mutta sen valmistuttua olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen.

Seuraavaksi tarvitset ohjelman nimeltä Unetbootin. Ohjelman avulla saat luotua muistitikustasi livetikun. Voit ladata haluamasi Linuxin ISO-tiedoston Unetbootin kautta tai vaihtoehtoisesti muualta.

Unetbootin

Live tikun tekoon tarvittava ohjelma UNetbootin on saatavilla Windowsille, Macille ja jopa Linuxille, mutta tässä tapauksessa valitaan tuo ”Download (Windows)”, koska käytämme Windows käyttöjärjestelmää. Latauksen valmistuttua voit asentaa ohjelman.

unetbootin

Ohjelman asennuttua sinulle pitäisi avautua seuraavanlainen näkymä:

ohjelma

ISO-tiedosto

ISO-tiedostoksi valitsin tässä tapauksessa Xubuntun ISO-tiedoston. Sen löytää esimerkiksi syöttämällä Googlen hakukoneeseen ”Xubuntu download” ja valitsemalla ensimmäisen hakutuloksen. Avautuu seuraavanlainen sivu:

xubuntu

Valitsemme ISO-tiedoston lataustavaksi ”Mirror”-palvelun ja sieltä omaa sijaintiamme lähimmän maan, joka on tässä tapauksessa Sweden (Ruotsi). Tämän jälkeen avautuu seuravaava ikkuna:

Mirror

Kaikista kuvassa esiintyvistä ISO-tiedostoista valitaan kuvassa ympyröity ISO-tiedosto ”xubuntu-16.04.03-desktop-amd64.iso”, jota klikkaamalla aukeaa seuraavanlainen ikkuna:

lataus

Valitaan ”OK” jonka jälkeen lataus alkaa ja meillä on tämän jälkeen kaikki tarvittava livetikun tekoon.

Livetikun luominen

Avataan UNetbootin ja valitsemme halutun asennustavan, koska meillä on oma ISO-tiedosto ladattuna valitsemme ”Levykuva” vaihtoehdon ”Jakelu” vaihtoehdon sijasta ja etsimme ladatun ISO-tiedoston koneelta ”…”- painikkeella. Uudelleenkäynnistysten välillä säilytettävä tila- kohta jätetään tyhjäksi, koska usb-muistitikku tulee kokeilu- ja asennuskäyttöön, jolloin tallennuksia ei tarvita.

Seuraavaksi valitsemme oikean USB-aseman alareunasta. Tällä kertaa oikea asema on jo valittuna, jolloin painamme OK-painiketta ja aloitamme asennuksen. Asennuksen valmistuttua painamme lopeta-painiketta.

Livetikun testaaminen

Asetetaan juuri luotu Linux livetikku testattavan koneen USB-porttiin, tässä tapauksessa käytän tähän testaamiseen tarkoitettua kannettavaa tietokonetta. Joissakin tapauksissa voidaan joutua valitsemaan tietokoneen BIOS:in kautta tietokoneen BOOT-order. Testatattavan koneen tapauksessa BIOS avautuu painamalla delete-näppäintä koneen käynnistyessä. Tämän jälkeen avautuu seuraava näkymä:

21.1.2018 22.57 Office Lens

Siirryimme Save & Exit välilehdellä nuolinäppäimillä ja siirryimme VerbatimSTORE N GO 1.00 kohtaan ja valitsimme sen. Tämän jälkeen aukeaa seuraavanlainen ikkuna josta valitsemme kohdan Try Xubuntu without installing ja painamme näppäimistöltä enter.

 

21.1.2018 23.01 Office Lens

Tämän jälkeen Xubuntu käynnistyy normaalisti. Kun Xubuntu on käynnistynyt voit valita työpöydältä kuvakkeen ”Install Xubuntu 16.04.3 LTS”-kuvaketta jos haluat asentaa Xubuntun.

Testikoneen raudan listaaminen (H1 kohta b)

Seuraavaksi listaamme testikoneen käytetyn kannettavan tietokoneen raudan, johon käytämme Tero Karvisen ohjeistusta.

Avaamme Linuxin terminaalin käyttämällä kahta erilaista tapaa. Joko painamme windows-näppäintä + t-näppäintä yhtäaikaa tai seuraavalla polulla: Vasen ylänurkka, Xubuntu-logo -> ”Terminal emulator”. Terminaalissa syötetään seuraava komento ”sudo lshw -short -sanitize”.

Komento antoi seuraavan tuloksen testikoneelle:

21.1.2018 23.21 Office Lens

Komento kertoo käytettävän tietokoneen raudasta (esim. prosessori, muisti ja näytönohjain) kaiken tarvittavan informaation.

Ohjelmien asennus (H1 kohta c)

Seuraavaksi etsin itselleni kolme ohjelmaa ja asensin ne. Käytin ohjelmien etsimiseen Ubuntu Apps Directoryä, joka on sivusto jonne ohjelmat on järjestetty kategorioittain ja sieltä on helppo löytää ohjelmia omaan käyttöön.

Päätin asentaa seuraavat ohjelmat käyttööni: VLC (mediasoitin), GIMP (grafiikkaohjelma) ja Airstrike (Peli).

Ohjelmien asentaminen Linuxiin onnistuu seuraavalla tavalla: Avataan terminaali ja syötetään sinne komento ”sudo apt-get install [ohjelman nimi]” ja painetaan enter. Tämän jälkeen terminaali kysyy salasanaa jonka määrittelit Linuxia asennettaessa. Syötetään salasana, jonka jälkeen terminaali vielä varmistaa y/n kysymyksellä haluatko jatkaa. Vastasin tietenkin y ja painoin enter, koska halusin asentaa ohjelman. Hetken päästä ohjelma on asennettu.

Asennettujen ohjelmien testaaminen

Seuraavaksi testaamme asennettuja ohjelmia

VLC:n testasin lataamalla lyhyen testivideon ja avasin sen VLC:llä. Kuva liikkui sulavasti ja äänet kuuluivat hyvin. Kuva testitilanteesta:

22.1.2018 0.46 Office Lens

GIMP:n testasin piirtämällä nopeasti jonkilaisen testikuvan ja tallentamalla sen. Kuva testitilanteesta:

22.1.2018 1.26 Office Lens

Airstriken testasin käynnistämällä pelin ja pelaamalla hetken. Peli pyöri ilman ongelmia ja tämän jälkeen kuvasin testitilanteen:

22.1.2018 1.10 Office Lens

Testiohjelmien lisenssit (H1 kohta d)

Kaikkien kolmen ohjelman (VLC, GIMP ja Airstrike) lisenssi on vapaa ja ilmainen GNU General Public License. GNU General Public License tai pelkkä GPL on tarkoitettu vapaiden ohjelmien julkaisemiseen. Tämä lisenssi antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, kopioidta, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia.

Käyttämäni Windows ohjelmat ja niiden vastineet Linuxissa (H1 kohta e)

Seuraavaksi luettelen muutamia ohjelmia joita käytän, niiden käyttötarkoitus ja niiden mahdolliset vastineet Linuxissa:

Microsoft Office Word – Tekstinkäsittely – LibreOffice Writer

Microsoft Office Excel – Taulukkolaskenta ja graafiset taulukot – LibreOffice Calc

Microsoft Office Powerpoint – Presentaation suunnittelu ohjelma – LibreOffice Impress

MS Paint – Kuvanmuokkaus – Gimp

Mozilla Firefox/Google Chrome – Internet-selain – Mozilla Firefox

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s